Walasse Ting

Het oeuvre van Walasse Ting (1929-2010) is fleurig en kleurrijk. De vrouw staat bijna steeds centraal, omringd door kleurige papegaaien en andere vogels en dieren.
Ting werkte vooral met acryl op rijstpapier, omdat hij met deze materie het best zijn gevoelens en filosofisch ideeën goed kon uiten.
Walasse Ting werd in 1929 geboren te Wuxi in de Volksrepubliek China. Zijn jeugd bracht hij door in Shanghai. Hier begon hij naar eigen zeggen met het schilderen op de trottoirs.
In 1952 verhuisde hij naar Parijs, waar hij hecht bevriend raakte met de CoBrA-leden Karel Appel, Pierre Alechinsky en Asger Jorn, die zich ook in Parijs hadden gevestigd. In 1960 emigreerde Ting naar Amerika, waar hij betrokken raakte bij de Pop Art. Toch behield hij zijn Amsterdamse atelier, dat hij met Karel Appel en Corneille deelde, kunstenaars met wie hij een goede relatie onderhield. In 1964 publiceerde Ting een bundel met gedichten getiteld 'One Cent Life', geïllustreerd met originele steendrukken van verschillende Amerikaanse en Europese kunstenaars. In 1977 werd hij in het 'fellowship' van de John Simon Guggenheim Foundation opgenomen. In datzelfde jaar publiceerde hij 'Red Mouth', een boek met erotische tekeningen en gouaches. Hij is de auteur van vele andere boeken en heeft zijn werk talloze malen geëxposeerd over de gehele wereld. In 1999 vestigde Walassa Ting zich definitief in Amsterdam.
In 2002 kreeg hij een ernstige hersenbloeding, waardoor hij niet meer in staat was te werken. In mei 2010 haalden zijn kinderen hem terug naar New York, waar hij kort na aankomst overleed. Zijn werk behoort tot de belangrijkste internationale kunstcollecties en wordt permanent geëxposeerd in onder andere het Stedelijk Museum Amsterdam, het Shanghai Museum of Art, het Chicago Art Institute, het Hong Kong Museum of Art, het Musée Cernuschi en het Centre Georges Pompidou in Parijs, The Museum of Modern Art, het Metropolitan en het Guggenheim Museum in New York, het Silkeborg Kunstmuseum in Kopenhagen en The Israël International Museum in Jeruzalem.