Anton Heyboer

Anton Heyboer (1924-2005)

Anton Heyboer, was al een levende legende maar na zijn dood in 2005 is de legende alleen maar gegroeid. Anton Heyboer was bekend om zijn bijzondere levensstijl en tot de dag van vandaag zijn Heyboers schilderijen actueel en geliefd bij een groot publiek.
Anton Heyboer is een van de beste naoorlogse kunstenaars van Nederland, maar zijn werk is betaalbaar gebleven. Hij wilde dat zijn kunst voor iedereen bereikbaar was.
In de jaren zestig begon Heyboers werk internationaal onder de aandacht te komen. Hij was een trouwe klant van Galerie Espace aan het Klein Heiligland 36 in Haarlem en nam deel aan verscheidene tentoonstellingen. Zijn werk hing op de afdeling grafische kunst van de tentoonstellingen Dokumenta 2 in 1959, Dokumenta 3 in 1964 en DoKumenta 4 in 1969, alle in het Duitse Kassel. In 1962 ontving hij de Japanse Ohara-museumprijs en in 1964 benoemde de Accademia Fiorentina delle arti del disegno in Florence hem tot "Academico Onorario classe incisione". In 1984 verbrak Heyboer echter de banden met Espace en de gevestigde kunstwereld in het algemeen, om in afzondering in zijn huis in Den Ilp verder te werken.
Vele werken van Anton's hand zijn aangekocht door internationaal bekende musea in Europa en Amerika, zoals Museum of Modern Art (MoMA) in New York, het Haags Gemeentemuseum, het Amsterdams Stedelijk Museum, Museum van Bommel en van Dam, SFMoMA in San Francisco, The New Orleans Museum of Art, Museum of Fine Arts in Boston, British Museum en Tate Gallery in Londen, Haifa Museum of Art in Israel, MUHKA in Antwerpen, Ohara Museum of Art in Japan, en vele andere musea in binnen en buitenland.