Peter Diem

Peter Diem is een Nederlandse kunstschilder die mede geïnspireerd is door de CoBrAgroep en zijn roem heeft verworven in Amerika. Diem schildert abstract en expressief in verschillende thema's. Diem is vooral bekend om zijn koeien.

Diem, geboren uit een Nederlandse vader en een Duitse moeder, komt op driejarige leeftijd in Amsterdam. Hij groeit op in de Amsterdamse Kinkerbuurt. Voor Diem was het een moeilijke jeugd waarin de Amsterdammers duidelijk blijk gaven van het feit dat zij niet gediend waren van Duitsers zo direct na de oorlog. Zijn vader was een strenge spartaanse man.
Diem ontdekt al vroeg in zijn jeugd de passie voor de schilderkunst. Hij bezoekt het Grafisch Lyceum in Amsterdam-Zuid en bekwaamt zich in het grafisch werk.
Op zijn 17e in 1963 vertrekt hij uit Amsterdam en gaat in Zwitserland wonen en werken waarna hij een reis onderneemt en Duitsland, Spanje en Marokko aan doet. Jason Berger, een leerling van Matisse, moedigt Peter aan om zich toe te leggen op het schilderen. Begin jaren 70 van de vorige eeuw belandt Diem in Amerika alwaar hij twee decennia woont. Hij trouwt daar met Linda en krijgt een zoon Asher en een dochter Philana.
In Amerika verwerft hij zijn roem. Reizend naar Zuid-Amerika, Jamaica en Afrika doet hij zijn inspiraties op. Diem is betrokken bij vele grote projecten waarvan de bekendste de opening van MTV Moscow in 1993 is.
Half jaren 90 keert Diem terug naar Nederland en vestigt zich met zijn Amsterdiem Museum aan de Amsterdamse Prinsengracht. In zijn atelier op de werf van Greenpeace werkt Diem veel samen met de beeldend kunstenaar Theo Niermeijer. Naast Greenpeace maakt Diem projecten voor het KCO, Novotel, de Dierenbescherming en het brandwondencentrum in Beverwijk