Corneille

Corneille (Luik,1922-2010) studeerde aan de Kunstnijverheidsschool en de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam.
In 1948 richtte hij samen met Constant, Appel, Rooskens en Wolvecamp de 'Nederlandse Experimentele Groep' op. Deze groep vertegenwoordigt later dat jaar de 'Amsterdamse 'tak van de COBRA groep die in Parijs wordt opgericht. COBRA is een schilderscollectief van beginnende kunstschilders uit Copenhagen, Brussel en Amsterdam. Als symbool gebruiken zij de opgerolde cobraslang. 

Corneille maakt vele wereldreizen die een grote inspiratiebron vormen voor zijn werk. In zijn vroege werk uit de jaren 50 zijn vooral indrukken uit Afrika terug te vinden in zijn werk. Vanaf de late jaren zestig krijgt Corneille's werk een sterk figuratief karakter en treden de grote kleurvlakken op de voorgrond. In een lyrische stijl verhaalt Corneille van wat hij heeft gezien en meegemaakt en schildert hij visioenen van tropische landschappen en tuinen, bevolkt door planten, dieren en vrouwen. Zijn werken zijn uitbundig van kleur en lijken vaak een passage uit een verhaal of een gedicht.

Corneille was een van de populairste schilders uit zijn tijd en zijn werk geniet grote internationale bekendheid.