Salvador Dali

Opstandig, excentriek, surrealistisch, een blikvanger, een schilder, een schrijver, een regisseur, een beeldhouwer, een ontwerper... allemaal termen die we op Salvador Dalí van toepassing kunnen brengen. Hij had vele talenten en gezichten.

Salvador Dali heeft in zijn leven 4 verschillende stijlen van schilderen gehad.
De eerste is in zijn jeugd, hij schildert dan vooral landschappen. Zijn stijl hoorde het meest bij het impressionisme en het kubisme.
In de jaren erna gaat Salvador Dali meer experimenteren. Zijn schilderijen hadden verschillende texturen en later ging hij ook werken met een soort plastic.
De belangrijkste periode uit zijn schilderskunst was het surrealisme. Met deze stijl is hij bekend geworden. In het surrealisme staan dromen centraal, want logica voldoet niet. Hij schilderde ideeën uit dromen en het onderbewustzijn, geïnspireerd op de psychiater Sigmund Freud. De schilderijen van Salvador Dali werden op een fotografische manier geschilderd, hij noemde het zelf "handgeschilderde droomfoto's".
Na 1940 begon Salvador Dali in zijn schilderijen meer wetenschappelijke en religieuze thema's te gebruiken. Hij werd geïnspireerd door de klassieke kunst, de renaissance en de moderne wetenschap.

In de Verenigde Staten werkte Dali jarenlang als adviseur en tekenaar voor de beroemde Walt Disney