Jef Diederen

Jef Diederen was een van de zogenaamde 'Amsterdamse Limburgers'.

Hij doorliep van 1939 tot 1943 de Middelbare Kunstnijverheidschool in Maastricht, waar hij Pieter Defesche en Ger Lataster leerde kennen. Hij vervolgde zijn opleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam, maar vertrok een jaar later weer om de opleiding in 1947 te vervolgen.

Tot 1955 schilderde hij veelal landschappelijke gouaches, tekeningen. Het zijn veelal realistische landschappen uit zijn geboortestreek Zuid-Limburg. Daarna ontwikkelde hij zich in een abstracte richting, hoewel bij hem het landschap een grote inspiratiebron bleef.

De afmetingen van zijn olieverfschilderijen waren vaak eigenzinnig en vielen daardoor op.
Ook combineerde hij doeken in diverse maten met elkaar.

De kunst van Jef Diederen is lyrisch-abstract met een vriendelijke en zachte uitstraling, ondanks de sterke kleuren.
Frankrijk is daarbij een belangrijke bron van inspiratie geweest. Als eigenzinnig kunstenaar heeft hij nooit vaste aansluiting gezocht bij groeperingen of stromingen.

Naast zijn vele schilderijen en werken op papier, voerde hij ook diverse opdrachten uit voor wandschilderingen en glasramen.

Jef Diederen nam deel aan de groepsexpositie Amsterdamse schilders van Nu in 1948.
Exposities vonden plaats in de Livingstone Gallery Den Haag, Gallery 9 Amsterdam en
Galerie Willy Schoots Eindhoven.

In de 2015 in de maand augustus stond het werk van Jef Diederen in de spotlights in Museum van Bommel van Dam in Venlo, alwaar een overzichtstentoonstelling te zien was van zijn werk.