Jos Lempers

Jos woont en werkt in Nuth, vlakbij Maastricht, waar hij zijn eigen atelier heeft.
Hij ontdekte zijn liefde voor kunst al op jonge leeftijd, studeerde talen en volgde de opleiding tot gediplomeerd restaurateur van schilderijen bij Etienne Mahieu, die de technische analyses van het Mesdag-panorama en de werken van Vincent van Gogh in het Kröller-Müller museum onder zijn hoede had. Het is zijn inspiratiebron geworden om de overstap naar het kunstenaarschap te maken.

In zijn werk zie je een constante zoektocht waarin experimenten met techniek, onderliggende materialen en kleur voorop staan.

Muziek, van klassiek tot rock, maar vooral het ritmische element ervan, speelt in dit creatieve proces een essentiële rol. Zijn kleurcombinaties moeten enthousiasme, blijheid en een harmonisch gevoel bij de toeschouwer en kunstliefhebber oproepen. Paletmes, kwast en verf zijn de ‘muzikale’ instrumenten in een creatieve zoektocht naar perfectie waarbij het zomaar kan gebeuren dat een werk overschilderd wordt als het niet voldoet aan zijn strenge eisen.

In zijn schilderijen is de intense beleving en emotie van de kunstenaar te zien die creëert, maar ook speelt met zijn innerlijk belevingswereld. Intuïtie en gevoelens bepalen de kleurkeuze en werkwijze. Een subtiele onderschildering aanbrengen en dan geleidelijke kleurgradaties, die gepaard gaan met prachtige overgangen en gedetailleerde kleuren tot op microniveau. De ene keer sereen en rustig, dan weer wild en onvoorspelbaar, maar altijd kleurrijk en harmonieus.

De non-figuratieve en kleurrijke beeldverhalen roepen bij iedereen een persoonlijke emotie op. Wat deze emotie ook is, ze is op dat moment bepalend en alleen van belang voor de betrokken toeschouwer en kunstliefhebber.

Lemper’s werk kan worden beschreven als dynamisch en harmonieus, maar altijd boeiend.