Piet van Riel

Piet van Riel (1951-2017)

Piet van Riel begon figuratief en koos voor zijn werken vooral sombere kleuren. Door zijn steeds verfijndere uitwerkingen kwam hij in een vicieuze cirkel terecht. Het begin leek het einde. In sombere landschappen begroef Van Riel deze stijl, waarbij de zerken in dit opzicht veelzeggend zijn.

In zijn tweede fase raakte hij via verschillende richtingen in de ban van een stijl, die zich bewoog tusen licht en donker, dood en leven. Landschappen die onder invloed van zijn denken en voelen abstracter werden. Met het paletmes gaf Van Riel zijn verfvlakken zo’n kracht mee, dat zij veelvormend werkten, het onderwerp verflauwde waardoor het aan die beeldvorming ondergeschikt werd gemaakt.

In de derde fase, kwam hij uit zijn schulp. Zijn persoonlijke strijd, in landschappen weergeven, was uitgemond in een serie spontane werken die kracht en blijheid uitstralen met toch steeds de vinger aan de gevoelige pols. Want Van Riel bleef door zijn spontaniteit en blijheid heen: de gevoelsmens die zich uitte in kleuren, verfvlakken en lijnen.

Van Riel werkte op veel locaties, zoals de Griekse eilanden, Cyprus, Portugal, Turkije en Israël waar de lijnen van het verleden en heden nadrukkelijk samenkomen. In die werken valt de schakeling op van briljante kleuren die van durf getuigde. Hij exposeerde in verscheidene musea en galerieën in Nederland, België, Griekenland, Italië en de Verenigde Staten.