Guy Vandenbranden

Guy Vandenbranden (1926-2014)
Vandenbranden werd geboren in Brussel en studeerde aan de vrije academie 'L’Effort' in Brussel. Daar verzamelden zich kunstenaars die afkerig stonden van de heersende academische schilderkunst.
Aanvankelijk maakte Vandenbranden abstracte assemblages, reliëfs en objecten, met een sober kleurgebruik en veel grijstinten. Eind jaren vijftig kwam hij tot zuiver abstract-geometrische schilderijen waarin hij de kunstzinnige expressie alleen wou laten bepalen door de beeldende middelen zelf: lijn, vlak en kleur. Zijn schilderijen werden chromatisch complexer, zonder de strakke geometrische lijnvoering te verlaten. De fel gekleurde vlakken in combinatie met brede, zwarte lijnen geven zijn werken een emotionele geladenheid.
Guy Vandenbranden behoort tot de tweede generatie Belgische constructivisten, die in de lijn van Piet Mondriaan en Victor Vasarély tot volledige geometrische abstractie komt.

In de jaren vijftig en zestig was hij lid van de Belgische tegenhangers van de groeperingen Art Abstrait en Art Construit en medeoprichter van Formes en De Nieuwe Vlaamse School, bewegingen die de geometrische abstracte kunst propageren en voorzien van theoretische onderbouwing.
Vanaf eind jaren zeventig had Vandenbranden ook monumentale opdrachten. Zo realiseerde hij in 1982 een groot glasraam in metrostation BEEKKANT in Brussel, dat bestaat uit vijftien aaneengeschakelde elementen met een regelmatige herhaling van kleuren.
Het werk van Guy Vandenbranden is opgenomen in de collecties van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen en Brussel en in de musea van Luik en Verviers