Roger Raveel

Roger Raveel (1921-2013)

Roger Raveel volgde meerdere kunstopleidingen: Stedelijke Academie van Deinze en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Gent. Daarnaast is hij in de periode 1960-1973 docent geweest aan de academie van Deinze.

Roger Raveel is een postexpressionistische schilder en verwant aan de popart, waarvan hij een voorloper is. Na de tweede wereldoorlog schilderde hij stillevens met verschillende voorwerpen uit de keuken. In de jaren ’50 schilderde Raveel met name landschappen, zelfportretten en portretten van zijn vrouw. Halverwege de jaren ’50 begint hij de vormen meer en meer te stileren totdat het geheel abstracte werken zijn. Opvallend in het werk van Raveel zijn de toevoegingen in de vorm van objecten en andere figuratieve elementen.

Zijn werk is verspreid over vele collecties en musea. In zijn geboorteplaats, Machelen-aan-de-Leie, is een museum aan Raveel gewijd. In 1968 heeft hij België vertegenwoordigd op de Biënnale van Venetië. In 1995 is Raveel in de Belgische adelstand verheven.