Andy Warhol

Andy Warhol (1928-1987)
Amerikaanse kunstschilder, graficus, fotograaf en filmer
Hoewel Andy Warhol de popart niet heeft uitgevonden en zelfs geen voorloper was van deze invloedrijke kunststroming, werd hij toch de belangrijkste kunstenaar van de popart. De Amerikaanse kunstschilder, graficus, fotograaf en filmer Andy Warhol (eigenlijk Andrej Warhola) was een veelzijdige popart kunstenaar.
Andy Warhol begon zijn carrière als reclametekenaar. In de jaren vijftig groeide Andy Warhol binnen enkele jaren uit tot een bekende naam voor artdirectors. Zijn eerste echte grote succes was een paginavullende tekening van een matroos, die op zijn knieën zit en heroïne in zijn arm spuit. De tekening werd in september 1951 afgedrukt in de New York Times als advertentie voor een radioprogramma. Met grote regelmaat tekende hij schoenen. De herhaling en de geringe variatie beviel hem en zou later een belangrijk kenmerk worden van zijn oeuvre.
Zijn eerste tentoonstelling kreeg Andy Warhol in 1952, toen hij via een vriend kennismaakte met Alexandre Iolas, de eigenaar van de Hugo Gallery. Op deze expositie toonde Warhol tekeningen, die hij als illustratie had gemaakt bij verhalen van Truman Capote.
Aan het begin van de zestiger jaren begon zijn loopbaan als kunstenaar. Onder invloed van de 'ready-mades' van Marcel Duchamp introduceerde Warhol alledaagse consumentenproducten in zijn kunstwerken. Hiervoor gebruikte hij bijvoorbeeld de bekende soepblikken van Campbell, het merkbeeld van Coca-Cola of het Amerikaanse dollarbiljet. Warhol gebruikte veel ideeën van de mensen die hem omringden. Hij had geen enkele behoefte om zijn eigen zielenroerselen op het doek te zetten en vond het geen probleem om anderen te vragen wat hij moest schilderen. Zijn vriend Henri Goldzahler bracht hem op het idee voor zijn 'Death and Disaster'-serie. Ivan Karp adviseerde hem om zelfportretten te schilderen, zodat hij zelf een icoon van zijn tijd zou worden. Muriel Latow bedacht de door Warhol geschilderde dollarbiljetten.
Met behulp van de zeefdruktechniek ontstonden grote series werken waarbij de onderwerpkeuze bestond uit sterren, zoals Marilyn Monroe en Elvis Presley of controversiële thema's (ongelukken, electrische stoel).
Andy Warhol gebruikte veelal bestaande foto's, die hij al manipulerend dikwijls talloze keren op het doek vermenigvuldigde. Zijn tentoonstelling in New York in 1962 sloeg in als een bom. Warhol kon zich nu iets meer veroorloven en richtte aan de East 47th Street, vlak bij het fameuze Chrysler
In de jaren die volgden omringde Warhol zich met een schare van medewerkers en bewonderaars. De groep kwam steeds bijeen in zijn studio The Factory. In deze werkruimten ontstonden de underground films en vonden de happenings en multimedia-voorstellingen plaats.
De deur van de Factory stond altijd open en de studio werd een verzamelplaats voor kunstenaars en amfetaminegebruikers. Terwijl iedereen in- en uitliep werkten Warhol met zijn assistenten aan de grote reeksen schilderijen met regelmatig terugkerende thema's. Achteraf was de zomer van 1966 het absolute hoogtepunt van de carrière van Andy Warhol: hij was beroemd en kwam met frisse ideeën.
Schietincident
In juli 1968, de Factory was inmiddels verhuisd naar 33 Union Square West, werd Andy Warhol neergeschoten door de radicale en als enigszins maffe feministe bekendstaande Valerie Solanis. Het duurde bijna een half uur voor de ambulance arriveerde om de in levensgevaar verkerende kunstenaar naar het ziekenhuis te transporteren. Velen zien deze gebeurtenis als het keerpunt in de carrière van Warhol. Hij werd bang voor indringers en nadat Warhol terugkeerde naar de Factory werd het opendeurbeleid beëindigd. Warhol werd zakelijker en veranderde later de naam van de studio toepasselijk in de Office.
In de zeventiger jaren maakte Andy Warhol vooral portretten in opdracht en begon hij zijn tijdschrift 'Interview'. Zijn belangrijkste assistenten werden cineast Paul Morrissey en zakenman Fred Hughes. Warhol nam alle gesprekken in zijn nabijheid op en deze opnamen dienden als basisstof voor de teksten in zijn tijdschrift. Vaak werden beroemdheden met een interview in het tijdschrift gepaaid om een portret te bestellen.
Na de zeventiger jaren vervaardigde Andy Warhol lange series op een bepaald thema, zoals 'Empire' en 'Camouflages'.