Pierre Alechinsky

Pierre ALECHINSKY (1927)
Pierre Alechinsky is één van de belangrijkste nog levende kunstenaars.
Alechinsky volgde van 1944 tot 1948 een opleiding aan de École Nationale Supérieure des Arts Visuels La Cambre in Brussel.
Na het voltooien van zijn opleiding werd Alechinsky in 1949 lid van de Cobra groep (CoBrA= Copenhagen Brussel Amsterdam) en was hij de belangrijkste vertegenwoordiger van Cobra in Brussel. Alechinsky deed mee of organiseerde de belangrijke Cobra tentoonstellingen in Brussel in de begin 50er jaren.
Na de Cobra periode wordt het werk van Alechinsky abstracter en meer expressionistisch, mede onder invloed van zijn verblijf in Parijs.
Onder invloed van o.a. Walasse Ting werkt hij in de jaren 60 steeds meer op basis van oosterse technieken. Japanse en Chinese (kalligrafie) kunst hebben een sterke invloed op zijn werk.

Het werk van Alechinsky staat hoog in aanzien, heeft internationale naam en faam en hij heeft vele tentoonstellingen in binnen- en buitenland op zijn naam staan. Onder andere een grote solotentoonstelling in Museum van Schone Kunsten in Brussel. Zijn werk bevindt zich dan ook in de collectie van de grote musea voor moderne kunst in de hele wereld.