Toon Hermans

Toon Hermans (1916-2000)
De in Sittard geboren Toon Hermans was vooral een kei in kleine dingen; gebaartjes, kleine gedichtjes (versjes zoals hij ze noemde), kwinkslagen. Hij is nog altijd populair, ook in België. Met Wim Kan en Wim Sonneveld wordt hij gerekend tot de drie grootste Nederlandse cabaretiers van de generatie die vlak na de Tweede Wereldoorlog bekend werd. Zijn grootste bekendheid kreeg Toon (welk verschijnsel hij in Nederland introduceerde) met zijn diverse One man shows op tv, waar hij eindeloos komisch kon uitweiden over de simpelste dingen. Groot succes had hij met zijn 'typetjes', alleen al door het opzetten van bijvoorbeeld een hoofddeksel. Toon straalde eenvoud, optimisme en goedlachsheid uit.
Naast zijn theaterwerk en gedichten was Toon ook een begenadigd kunstschilder. Dit deed hij puur ter ontspanning en hij wilde hier eigenlijk nooit mee op de voorgrond treden. Toon heeft daarom bijna nooit geëxposeerd met zijn schilderijen. In het Singer Museum in Laren heeft een overzichtstentoonstelling van 65 van zijn werken plaatsgevonden. In november 2004 was er een openbare veiling van een deel van zijn schilderijen en deze brachten een onverwachte som van meer dan € 600.000 op. Dit bedrag ging voor het grootste deel naar de stichting Toon Hermans Huis, een organisatie opgericht door Toon voor de opvang van kankerpatiënten en hun familie.
In 2016, het geboortejaar van Toon, heeft de gemeente Sittard hem geëerd met een belevingsexpo, waar de bezoeker op ontdekkingstocht gaat door het leven en werken van Toon Hermans. Toon weer helemaal actueel!