Jelle Hoogstra

Jelle Hoogstra (1924-2003)
De Friese kunstenaar Jelle Hoogstra begon zijn kunstenaarsopleiding als achttienjarige tijdens de oorlogsjaren in 1942 aan de academie “kunst-oefening “ te Arnhem, waar hij een leerling was van H. van Lerven. Helaas kon hij vanwege de oorlogssituatie zijn opleiding niet afmaken, maar direct na de bevrijding schreef hij zich in aan de academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam en kon daar zijn studie voltooien.
Hij werd tekenbouwkundig tekenaar bij de dienst Stadsontwikkeling in Rotterdam en trad weinig, bescheiden als hij was, met zijn werk naar buiten. Zijn werklust was er echter niet minder om. Met grote werkdrift en passie maakte hij tot op hoge leeftijd in zijn atelier gouaches en tekeningen van alles wat hem inspireerde, meestal ontsproten uit eigen fantasie. Pas in de jaren tachtig en negentig gaat hij af en toe exposeren in diverse galeries en krijgt zijn werk meer bekendheid. Hoogstra’s werk bestaat voornamelijk uit gouaches en pastels, slechts enkele schilderijen zijn van hem bekend. Diverse onderwerpen hadden zijn grote aandacht, zoals landschappen, stadsgezichten, de menselijke figuur, geisha’s, dieren, stillevens en de natuur. Alhoewel hij ook veelvuldig in Frankrijk schilderde was het Hollandse landschap zijn grote inspiratiebron en door zijn expressieve stijl wordt hij tot de uitlopers van de Groninger Ploeg gerekend.
Zijn stijl kenmerkt zich door een brede trefzekere toets met een eigen kleurenpalet en rijke kleurschakeringen, krachtig, figuratief en expressionistisch.